8.4.12

Ο στρατιώτης,οι αθλητές και το χαμόγελο της Τζοκόντας

  Αποτελεί αναντίρρητα ένα από τα πλέον ευπώλητα άλμπουμ όλων των εποχών στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.Το Χαμόγελο της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη, έχοντας ως παραγωγό τον Quincy Jones, και πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική το 1965 στην ετικέτα της Fontana σε δύο εκδόσεις(μονοφωνική και στερεοφωνική) και με εντελώς διαφορετικό εξώφυλλο από αυτό των ελληνικών εκδόσεων.


  Όμως, η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στην "αμερικάνικη" και την "ελληνική" Τζοκόντα είναι πως στην έκδοση της Fontana, υπάρχουν δύο θέματα(και τα δύο στην πρώτη πλευρά) που δε μπήκαν ποτέ στην ελληνική έκδοση, όσες φορές και αν επανακυκλοφόρησε ο δίσκος σε βινύλιο ή cd(και δεν ήταν λίγες,μέχρι και δώρο σε κυριακάτικη εφημερίδα δόθηκε προ καιρού).Οι συνθέσεις που υπάρχουν λοιπόν στα αμερικάνια βινύλια είναι "Ο Στρατιώτης" και "Οι Αθλητές".Ενδεχομένως ο ίδιος ο Χατζιδάκις να θεώρησε πως τα συγκεκριμένα θέματα ήταν αταίριαστα με την ενότητα της Τζοκόντας και τα αφαίρεσε από τις ελληνικές εκδόσεις.

 Στο εξώφυλλο της αμερικάνικης έκδοσης ο Χατζιδάκις παρουσιάζεται με το marketing της εποχής ως ο διεθνούς φήμης κινηματογραφικός συνθέτης(αναμφίβολα), έχοντας βέβαια πίσω του τότε την τεράστια επιτυχία του οσκαρικού "Ποτέ την Κυριακή". 

 Ακούστε τα δύο "ορφανά" θέματα της πρώτης έκδοσης και αναζητείστε το αμερικάνικο lp!

4 σχόλια:

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Αυτό λοιπόν δεν το ήξερα!!!

Ο Μάνος είχε μια ηθική περίεργη όσον αφορά την μουσική του, πχ την μουσική από το μιούζικαλ "Never on Sunday" είχε απαγορεύσει να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του.

Ευχαριστώ για την ενημέρωση!

high fidelity είπε...

Προφανώς αναφέρεσαι στο Illya Darling Παύλο.

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Ακριβώς!!!!

high fidelity είπε...

Και ξέρεις φαντάζομαι ποιος τραγουδά το "After Love",ε;