7.4.12

Πάσχα με "Κάλπικη Λίρα"

 «Η πρώτη προβολή της εν Αθήναις έκλεισε με 210 χιλ. περίπου εισιτήρια. Εν συνεχεία προεβλήθη στο "Ιρις" και απέδωσεν επί τέσσαρας συνεχείς εβδομάδας 34.000 εισιτήρια με τιμήν 10 δρχ. αντί της συνήθους των 5 δρχ. Εις το "Παλλάς" του Πειραιώς εσημείωσεν 48.836 εισιτήρια. Καταπληκτική ήτο επίσης η επιτυχία εις Θεσσαλονίκην όπου προεβλήθη διά 4ην εβδομάδα εις τα "Ηλύσια" με υπερτιμημένον εισιτήριον. Εις Καβάλαν, Σέρρας, Ηράκλειον, Λάρισαν, Βόλον και Πάτρας εδημιούργησε ρεκόρ ελληνικών και ξένων ταινιών με ηυξημένον εισιτήριον κατά 25%». 

 
 Αυτά γράφονταν στο περιοδικό Κινηματογραφικός Αστήρ για τη μεγάλη εισπρακτική  επιτυχία που είχε η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα "Κάλπικη Λίρα".Πρόκειται για την πρώτη  σπονδυλωτή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, που αποτελείται από τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες και τις οποίες ενώνει μια κάλπικη λίρα.Γυρισμένη το 1955 η ταινία αποτελεί μια καταπληκτική ηθογραφία της Ελλάδας στη δεκαετίας του '50 και καθόλου τυχαία ο Γάλλος θεωρητικός Ζορζ Σαντούλ την έβαλε στη λίστα με τις χίλιες καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
   Στα γυρίσματα της ταινίας φημολογείται πως γεννήθηκε ο θυελλώδης έρωτας Ελλης Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν.

 Με φοβερό ατού  την αφρόκρεμα των ερμηνευτών -θεατρικών και κινηματογραφικών-( Βασίλης Λογοθετίδης και Ίλυα Λιβυκού, Μίμης Φωτόπουλος και  Σπεράντζα Βρανά, Δημήτρης Χορν και  Έλλη Λαμπέτη και βεβαίως ο  Ορέστης Μακρής), αφήγηση από το Δημήτρη Μυράτ και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, το φιλμ πέρασε τα σύνορα της χώρας, αποσπώντας βραβεία στη Μόσχα, το Μπάρι και τη Βενετία και έχοντας επίσημη συμμετοχή στα κινηματογραφικά φεστιβάλ των Καννών και του Κάρλοβι Βάρι αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη διεθνή επιτυχία του ελληνικού σινεμά.

 Η Κάλπικη Λίρα έχει ακόμα μια πρωτιά: είναι η πρώτη ελληνική ταινία που επανακυκλοφορεί μετά από ειδική ψηφιακή επεξεργασία(το αυθεντικό αρνητικό της ταινίας καθαρίστηκε και μεταφέρθηκε σε σκληρό δίσκο ύστερα από σκανάρισμα καρέ καρέ και το σκαναρισμένο υλικό υπέστη περαιτέρω επεξεργασία για να καθαριστεί ώστε να αναδειχθούν όλες οι λεπτομέρειες που είχαν χαθεί από τη φθορά του χρόνου) και δίνει ένα νέο ραντεβού στις αίθουσες την Κυριακή του Πάσχα 15 Απριλίου.

                    Ιταλική αφίσα της ταινίας "τσιμπημένη" από τους retromaniax

Δεν υπάρχουν σχόλια: